Slik kvitter du deg med fettet

Slik kvitter du deg med fettet

Det er ikke ett fett hvordan du kvitter deg med matfettet, men ned avløpet skal det iallefall ikke! Her er noen tips for hvordan du kan behandle de ulike typene matfett og oljer.

Fettrester i stekepannen

Tørk av de verste restene av fett i stekepannen med tørkepapir før du vasker den opp. Tørkepapiret kan kastes i matavfallet. (fungerer også veldig godt til opptenning i peisen eller på bål ute) 

Baconfett

Baconfettet er en uutnyttet ressurs! Sil av og spar i kjøleskapet. Bruk baconfettet når du skal steke egg neste gang. Nyyydelig! 

Ribbefett

La stekebrettet du har hatt under ribba stå til det er avkjølt, og fettet har stivnet. Da er det lett å skrape det ut med en stekespade og kaste det i posen for matavfall. Tørk av siste rest med kjøkkenrull, og kast også den i matavfallet. Så kan du trygt vaske opp. 

Alternativt kan du helle alt fra stekebrettet over i et litermål, vente til fettet har stivnet på toppen og helle den deilige kjøttkraften i sausen. Smaker fantastisk. Fettet på toppen kaster du i matavfallet

Pinnekjøtt

La kasserollen stå til fettet i bunnen har stivnet. Dette kaster du i matavfallet. Blanding av fett, kjøtt og pinner kaster du i restavfallet. Tørk bort siste rest av fett med tørkepapir før du vasker kasserollen. Tørkepapiret kan du kaste i matavfallet.

Andefett

Andefett er en skam å kaste! Har du for eksempel stekt andebryst, heller du av fettet i et gammelt syltetøyglass eller lignende og setter det i kjøleskapet til du får bruk for det. Det er perfekt å bruke i matretter eller til steking. Bruk en sil til å sile av eventuelle klumper og kjøttrester. Dette kaster du i matavfallet

Frityrolje og store mengder matolje

Dette kan helles over på en melkekartong eller tilsvarende, tettes og kastes i restavfallet. Har du store mengder mat- og frityrolje kan dette leveres inn til gjenvinningsanlegg/avfallsanlegg. Her ser du hvor du leverer inn dette i din kommune.

Olje fra fetaost og lignende

Fetaost, oliven og annet snadder kommer ofte på glass med olivenolje. Når osten er spist, heller mange oljen i avløpet. Det må du ikke gjøre. For det første er dette med på å tette rørene (og fôre rottene!), men det er også sløsing med god olje. Spar på oljen i glasset og ha den over salat eller bruk den i matlaging. Nydelig!

Smult, delfiafett og annet matfett fra baking 

Smultringer er snadder, men hva gjør du med smulten som er igjen etter koking? Hell smultet på en melkekarting og tape igjen. Kartongen kaster du i restavfallet.

Du kan også bruke fettrestene, sammen med litt nøtter og frø og lage flotte meiseboller som småfuglene kommer til å elske. Sjekk denne oppskriften på Fuglevennen.no

Flytende matrester som suppe, saus og grøt

Sil matrestene over en melkekartong. Når alt det flytende er oppi kartongen teiper du igjen, og kaster i restavfallet. Matrestene i silen kaster du i matavfallet som vanlig. 

Magefett

Magefettet er ikke så enkelt å bli kvitt. Det beste er nok regelmessig trening, lite stress, nok søvn og et sundt og variert kosthold – uten for mye fett!