Fettvett

Det er ikke ett fett hvor du kaster fettet

Mengder med fett, olje og matrester ødelegger avfallsrør og tetter rør og pumpestasjoner landet rundt. Det er ikke ett fett hvordan du kvitter deg med matfettet, men ned i avløpet skal det iallfall ikke! Her er noen tips for hvordan du kan behandle de ulike typene matfett og oljer.

Fettrester i stekepannen

Fjern fett fra stekepannen før du vasker den opp. Du kan enten tørke det bort med tørkepapir eller la det størkne og så skrape det bort. Tørkepapiret og fettet kastes i matavfallet.

Baconfett og andefett

Fett er en uutnyttet ressurs – og fettet fra bacon og and er perfekt å bruke til steking og i matretter. Sil av fettet og hell det i et gammelt syltetøyglass eller lignende. Oppbevar det i kjøleskapet til du får bruk for det. Baconfett er perfekt til å steke egg eller poteter i, og andefett kan løfte mange sauser. 

Ribbefett

La stekebrettet du har hatt under ribben stå til fettet har stivnet. Da er det lett å skrape det ut i matavfallet. Tørk av siste rest med tørkepapir og kast også det i matavfallet. Nå kan du trygt vaske opp. 

Hvis du vil bruke kjøttkraften fra ribben i saus, bør du helle væsken fra stekebrettet i et litermål. La det stå til kraft og fett har skilt seg og fettet har stivnet på toppen. Du kan da enkelt kaste fettet i matavfallet og benytte kraften i saus.

Pinnekjøtt og fårikål

La kasserollen stå til fettet i bunnen har stivnet. Skrap det så enkelt ut og kast det i matavfallet. Tørk bort siste rest av fettet med tørkepapir før du vasker kasserollen. Tørkepapiret kan du kaste i matavfallet.

Frityrolje og store mengder matolje

Hell oljen over på en melkekartong eller tilsvarende. Tett kartongen og kast den i restavfall. Har du store mengder mat- og frityrolje kan dette leveres inn til gjenvinningsanlegg/avfallsanlegg. Du kan se oversikt over hvor du leverer inn dette på din kommunes nettside.

Olje fra fetaost, oliven og lignende

Fetaost, oliven og annet snadder kommer gjerne på glass med olivenolje. Denne oljen har god smak og kan brukes i salater og til matlaging. Spar på den i glasset og bruk ved behov. Hvis du vil kvitte deg med den, gjør du på samme måte som andre oljer, slik det står beskrevet i punktet over.

Smult, delfiafett og annet matfett fra baking 

Smult og fett fra baking kan helles over i en kartong som kan tettes igjen for så å kastes i restavfallet.

Du kan også bruke fettrestene sammen med nøtter og frø til å lage en flott meisebolle. NB! Fett fra matlaging har ofte for mye salt for småfuglene. Det anbefales derfor kun å bruke smult, delfiafett eller annet matfett fra baking. Sjekk ut denne oppskriften på Fuglevennen.no eller denne på Moseplassen.no.

Flytende matrester som suppe, saus og grøt

Sil matrestene over en melkekartong. Når alt det flytende er oppi kartongen teiper du igjen og kaster den i restavfallet. Matrestene i silen kaster du i matavfallet.