Hva har det å si hva du kaster hvor?

På badet fjernet en jente sminken sin. Bomullspadden hun brukte ble kastet i do. Hos naboen spiste de fårikål til middag, og fettet fra gryten ble tømt ut i vasken. Noen kvartaler unna ble en hårball fra dusjsluket og en våtserviett fra bleieskift kastet i do. Og en gate bortenfor der igjen gikk stekeoljen fra middagslagingen rett i vasken.

Dette høres kanskje ikke så farlig ut, men når fett, matolje og søppel møtes i avløpsnettet skaper det problemer. Det tetter rør internt i boligen din og i det kommunale ledningsnettet. Søppelet er også med på å tette pumpestasjonenene, noe som fører til at kloakk og avfallssøppel siver ut i elever og i badevannet vårt. Det gir også mat til kloakkrottene som lever utelukkende av avfallssøppel og fett.

Bare på Romerike, er den årlige kostnaden for vedlikehold av ledningsnett og renseanlegg på grunn av avløpssøppel og fett over 37 millioner kroner. Videre fjernes det over 1 550 tonn søppel fra Romerikes avløpssystem årlig, noe som tilsvarer over 11 kilo avfall per abonnent. Hva du kaster i do og vask har med andre ord mye å si, både for deg, naboen og kommunene. Det er skaper problemer for oss alle, og det er dyrt.

Kommunene og avløpsselskapene på Romerike går derfor sammen om en holdningskampanje for å sette fokus på problematikken og gi innbyggerne råd og tips til hvordan de kan bli kvitt matfett og avfall på en smart og bærekraftig måte.

Hjelp oss å holde Romerike rent ved å håndtere fett, olje og avfall riktig.